'Te lange formatie? Dan weer naar stembus'

Gepubliceerd: Tags:
[+] [a] [-] Laatste Artikelen Reacties

Er zou een regel moeten zijn die voorschrijft dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven als er na drie maanden onderhandelen nog geen regering is. Dat vindt 46 procent van de Nederlanders die die stelling voorgelegd kregen door Maurice de Hond. Vooral de achterban van de PVV, 50PLUS, Forum voor Democratie en de SP zouden in zo'n geval een nieuwe stembusgang willen.

Diezelfde groep kiezers vindt dat er meer openheid zou moeten zijn over de voortgang van de formatie. Ook is een grote meerderheid van hen het eens met de stelling dat het Nederlandse systeem om regeringen te vormen achterhaald is.

Van alle kiezers vindt een meerderheid (60 procent) dat de gang van zaken rond de formatie laat zien dat de kiezer in Nederland weinig te zeggen heeft.

Herfstreces

Het is vrijwel zeker dat de huidige kabinetsformatie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de langste ooit wordt. Het huidige record van 208 dagen stamt uit 1977 en staat op naam van het kabinet-Van Agt. Als er op 9 oktober nog geen nieuwe regering is, wordt dat record verbroken. Ingewijden verwachten dat de nieuwe regering pas na het herfstreces aantreedt.

Een groot deel van de ondervraagden in de peiling van De Hond (44 procent) denkt dat een nieuwe regering de rit niet zal uitzitten. 17 procent verwacht zelfs dat het derde kabinet-Rutte volgend jaar al de pijp aan Maarten zal geven. 31 procent denkt dat het kabinet de volledige regeerperiode zal volmaken.

17-09-2017 © ANP / Demet TV

Deze website is onderdeel van Migrantenomroep Demet TV, met televisie-uitzendingen
in de grote steden. Volg ons op Facebook en Twitter om op de hoogte te blijven van
al het nieuws voor Turkse en Marokkaanse Nederlanders.

DEEL DIT ARTIKEL
Laatste Artikelen

Recente videos


Reacties zijn uitgeschakeld.