Categories Nieuws Artikelen

Marokko-instituut krijgt definitieve subsidie

Het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) in Rabat krijgt een structurele subsidie van het ministerie van Onderwijs, maakte de Universiteit Leiden, eigenaar van het instituut, bekend. Het gaat om een jaarlijks bedrag van 600.000 euro.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) kwam tot dit besluit na een evaluatie van het instituut. Het NIMAR in Marokko krijgt eenzelfde bedrag van het ministerie van Buitenlandse Zaken en nog eens 1,2 miljoen van de Leidse universiteit zelf.

Het instituut biedt in Nederland ingeschreven studenten de mogelijkheid om kennis op te doen van de Marokkaanse talen, cultuur, godsdienst, de Arabische wereld en West-Afrika. ,,Dankzij eeuwenoude betrekkingen met de Arabische wereld heeft de Universiteit Leiden aanzienlijke kennis over de talen en culturen van Marokko kunnen opbouwen, kennis waarmee de Nederlandse samenleving haar voordeel kan doen. De universiteit doet onderzoek op vele terreinen waaronder Berber en Arabisch, geschiedenis, islam, antropologie en recht”, aldus de universiteit.

Het NIMAR, waar minder dan tien mensen werken, bestaat sinds 2006 en viel voorheen onder de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2013 kondigde toenmalige minister Jet Bussemaker aan de subsidie ervoor stop te zetten, wat ook per januari 2015 gebeurde. Een half jaar later sloot het instituut. In 2016 maakt het een doorstart.