Categories Nieuws Artikelen

Getuigen: Geen terroristische daad, maar problemen in familiesfeer

De schietpartij vanmorgen in Utrecht is geen terroristische daad, maar het zou het gevolg zijn van problemen in de familiesfeer. Dat melden verschillende bronnen. Volgens een ooggetuige die in de tram zat waar Gökmen Tanis begon te schieten, zou de dader zich op één persoon hebben gericht. “Hij mikte ook op die mensen die die vrouw probeerden te helpen.”

Gökmen Tanis is vaak in aanraking geweest met justitie. Hij stond de afgelopen jaren meermaals terecht. Onder meer voor het schieten met een vuurwapen en poging tot doodslag, maar ook voor relatief kleine delicten meldt RTV Utrecht.

Het lijkt er sterk op dat de dader geen terrorist is, maar een gestoorde crimineel.

Verder laten bronnen aan Demet TV weten dat de dader uit de Turkse Yozgat komen.

 

DEZE PAGINA WORDT NIET MEER GEUPDATED. KIJK HIER VOOR HET LAATSTE NIEUWS.

UPDATE (20:00): Turkije onderzoekt motief aanslag Utrecht (LEES HIER)

UPDATE (19:50): Turkije solidair en wenst sterkte (LEES HIER)

UPDATE: (18:29): Verdachte Gokmen Tanis aangehouden

De man die wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in een tram in Utrecht is opgepakt. Dat lieten politie, justitie en de gemeente weten. Bij het sluiten van een persconferentie werd bekend dat de man was opgepakt.

Naar Gokmen T. (37) werd gezocht. Het is niet bekend waar en hoe hij is opgepakt. Ook het motief is nog niet bekend. De autoriteiten houden rekening met terrorisme, maar ook een privésituatie wordt niet uitgesloten.

UPDATE: Heeft u beeldmateriaal, stuur het hier naar Demet TV.

UPDATE: (18:29): Verdachte Gokmen Tanis aangehouden

UPDATE (16:40): Gökmen Tanis (37) stond eerder terecht voor verkrachting

UPDATE: (16:20) Getuigen: Geen terroristische daad, maar problemen in familiesfeer

In tegenstelling tot NOS meldt, zou de schietpartij vanmorgen in Utrecht geen terroristische daad zijn, maar het zou het gevolg zijn van problemen in de familiesfeer. Dat melden verschillende bronnen. Volgens een ooggetuige zou de man ook gericht op een persoon hebben geschoten. Ook mikte de man op mensen die die vrouw probeerden te helpen. Verder laten bronnen aan Demet TV weten dat de dader uit de Turkse Yozgat komen.

UPDATE: (15:40): Drie doden en negen gewonden bij aanslag Utrecht

UPDATE (14:24): Politie zoekt man (37) voor schoten Utrecht

De politie is op zoek naar de 37-jarige Gökman Tanis, die geboren is in Turkije. Hij heeft mogelijk iets te maken met de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht. ,,Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn 0800-6070”, voegt de politie er aan toe.

UPDATE (14:20): Forum voor Democratie (fvd) zegt campagneactiviteiten niet af

Thierry Baudet: ” Ik heb besloten om onze bijeenkomst in het Kurhaus vanavond wél te laten doorgaan.”

UPDATE (14:15) Politie in actie bij Trumanlaan

Speciale eenheden van de politie zijn in actie bij de Utrechtse Trumanlaan. Journalisten die zich hadden opgesteld ter hoogte van een vierlaags flatgebouw in de buurt van de Van Heuven Goedhartlaan zijn weggestuurd.

De kruising met de Van Heuven Goedhartlaan is afgezet met politielint. Politie te paard ziet er op toe dat er niemand de straat in kan. De Trumanlaan ligt vlak achter het 24 Oktoberplein waar de schietpartij in een tram plaatsvond.

UPDATE(13:58): Politie vraagt getuigen om beeldmateriaal

De politie roept mensen die beeldmateriaal hebben van de vermoedelijke aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht op om zich te melden. Wie getuige was van de schietpartij en foto’s of videobeelden heeft, kan de beelden uploaden en informatie verstrekken via een tipformulier op politie.nl.

UPDATE: (13:52) Premier Rutte geeft om 14.30 persconferentie

Om 14.30 uur volgt er een persconferentie van premier Rutte en minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus.

UPDATE (13:41): NCTV: Alles op alles om dader te vinden

De hulpdiensten zullen ,,alle energie” inzetten om de dader van de schietpartij in Utrecht op te sporen. Dat zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg.

UPDATE (13:30): Vervoer met trams en bussen Utrecht ligt stil

Het openbaar vervoer met trams en bussen in Utrecht is stilgelegd. Vervoersmaatschappij U-OV meldt dat dit besluit is genomen in verband met het verhoogde dreigingsniveau dat is afgekondigd na het schietincident op het 24 Oktoberplein.

UPDATE (13:25): NCTV: Dreigingsniveau blijft tot minimaal 18:00 uur op hoogste niveau

UPDATE: Rode Kruis stelt ikbenveilig.nl open

Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl opengesteld voor mensen die zich ongerust maken over de situatie in Utrecht. ,,We merken dat daar op dit ogenblik behoefte aan bestaat”, zegt een woordvoerster. ,,Hier kunnen mensen laten weten dat ze oké zijn.”

UPDATE: DENK schort verkiezingscampagne op

Vanwege de schietpartij in Utrecht hebben verscheidene politieke partijen besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen op te schorten. Onder meer VVD, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en DENK hebben dat aangekondigd.

UPDATE:Alle moskeeën in Utrecht dicht

Alle moskeeën in Utrecht hebben hun deuren uit voorzorg gesloten na het schietincident in Utrecht. ,,Dat hebben we gedaan in overleg met de politie”, zegt een woordvoerder van de Ulu Moskee, de grootste moskee van Utrecht.

UPDATE: DENK : “We maken ons ernstige zorgen”

DENK: “We maken ons ernstig zorgen en volgen het nieuws nauwgezet. Laten we de kalmte bewaren en waakzaam blijven. Als DENK hebben we campagneactiviteiten stilgelegd.
Onze gedachten zijn bij de slachtoffers.”

UPDATE: Schutter Utrecht nog steeds voortvluchtig

UPDATE: Politie denkt ook aan terroristisch motief

De politie houdt bij het onderzoek naar de schietpartij in Utrecht ook rekening met een terroristisch motief. Dat meldde de politie op Twitter. Door de schietpartij op het 24 Oktoberplein raakten meerdere mensen gewond. Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is nog onbekend.

UPDATE: Extra bewapende politie in Utrecht en Den Haag

Op en rond het Binnenhof in Den Haag zijn de politie en marechaussee extra zwaar bewapend aanwezig na de schietpartij in Utrecht. Die vond rond 10.45 uur plaats in een tram op het 24 Oktoberplein. Ook in Utrecht is veel politie op de been. Een nog onbekend aantal mensen is gewond geraakt. De politie heeft een groot gebied afgezet. Meerdere traumahelikopters en ambulances zijn ingezet bij de hulpverlening. De politie houdt er rekening mee dat de dader of daders ,,een terroristisch motief” hadden.

Politieagenten doen onderzoek in de tram. Bij de tram staan ambulances, politiewagens en een traumahelikopter.

Ook buiten het afgezette gebied is veel politie op straat en boven de stad vliegt permanent een politiehelikopter.

****

Door een schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht zijn meerdere mensen gewond geraakt. Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is nog onbekend. Hulpverleners zijn ter plaatse en de omgeving is afgezet, aldus de politie.

Er zou zijn geschoten in een tram, maar vervoersbedrijf Qbuzz kan dat niet bevestigen. Er zijn nog geen berichten over aanhoudingen.

Het 24 Oktoberplein ligt in in het westelijk deel van van de stad, vlakbij het Centraal Station. De politie roept op de toegangswegen zoveel mogelijk vrij te houden voor de hulpdiensten.