Marokkaanse koning tegen besluit Trump: “Annexatie Golanhoogten door Israël is illegaal”

Marokkaanse koning tegen besluit Trump: “Annexatie Golanhoogten door Israël is illegaal”

De Marokkaanse koning Mohammed noemt het Amerikaans besluit om de Golanhoogten als Israëlisch gebied te erkennen ‘illegaal en ongeldig’. Dat verklaarde Koning Mohammed vandaag samen met de Jordaanse koning Abdullah. Die twee waren bijeen vanwege een bezoek van de Jordaanse koning aan Marokko.

President Trump twitterde eerder deze week dat het voor de VS “na 52 jaar tijd is om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte helemaal te erkennen. Dat (gebied) is cruciaal en strategisch belangrijk voor de veiligheid van de staat Israël en de regionale stabiliteit”, aldus Trump.

Zowel de Marokkaanse koning Mohammed als de Jordaanse koning Abdullah laten nu weten dat zij het niet eens zijn met het besluit van president Trump. In de gezamenlijke verklaring van beide landen staat te lezen dat de Golanhoogten “bezet Syrisch grondgebied” zijn en dat de “annexatie van de heuvels door Israël illegaal en ongeldig” is. Verder staat in de verklaring te lezen dat het besluit “een schending van zowel het VN-Veiligheidsraad als een schending van het internationale recht” is.

In de gezamenlijke verklaring staat ook te lezen dat de “eenzijdige stappen en praktijken van Israël om de huidige demografische situatie in het gebied te veranderen onacceptabel” is. Zowel koning Mohammed als de Jordaanse koning Abdullah zeggen dat het hun plicht is om hiertegen op te treden.

De Golanhoogten is in de oorlog van juni 1967 op Syrië veroverd. Naar schatting zijn 100.000 Syriërs op de vlucht gedreven en mogen niet terugkeren. Het gebied is sindsdien bezet door Israël dat het heeft gekoloniseerd en in 1981 tot Israëlisch grondgebied heeft verklaard. Hoewel president Trump daar verandering in wil brengen, wordt de annexatie internationaal niet erkend.
© Demet TV