HDP grootste verliezer Turkse verkiezingen

HDP grootste verliezer Turkse verkiezingen

De HDP in Turkije is de grootste verliezer van de lokale verkiezingen in Turkije. Dat blijkt zojuist na telling van 91 procent van de stemmen.

De HDP dat veelal in verband wordt gebracht met de terreurorganisatie PKK is miljoenen stemmen kwijtgeraakt. HDP is veel Koerdische stemmers kwijt die niet meer bereid zijn om op de partij te stemmen. De partij is van 11 procent van de stemmen gezakt naar 3 procent. Veel kiezers van de HDP hebben nu op CHP gestemd.

AKP en MHP

De AK Partij van president Erdogan heeft op moment van schrijven een voorsprong in de verkiezingen. De partij krijgt zondag 45 procent van alle stemmen. De MHP die samen met de AK Partij optrekt heeft ongeveer 7 procent van de stemmen.

CHP

De seculiere CHP van Kemal Kilicdaroglu krijgt zondag ongeveer 30 procent van de stemmen. In Ankara is de partij met 49,71 procent van de stemmen de grootste. De AK Partij krijgt 47,82 procent van de stemmen in Ankara.

Istanbul

In Istanbul is het een nek-aan-nek race tussen de AK Partij van president Erdogan en de CHP. Op dit moment lijkt de AK Partij te winnen in Istanbul. De AK Partij krijgt in Istanbul 48,71 procent van de stemmen. CHP krijgt er 48,65 procent van de stemmen. In Istanbul zijn 98 procent van de stemmen inmiddels geteld.

Let op: Nog niet alle stemmen zijn geteld.

Laatste update: 31 maart 2019, tijd 23:10