Categories Nieuws Artikelen

Poetin verruimt paspoortregeling Oekraïne

Rusland geeft meer Oekraïners de mogelijkheid makkelijker een Russisch paspoort aan te vragen. President Vladimir Poetin heeft een decreet getekend waarmee meer inwoners van het buurland toegang krijgen tot een versnelde procedure.

Poetin tekende onlangs al een decreet dat inwoners van opstandige Oost-Oekraïense ‘volksrepublieken’ sneller toegang moet geven tot een Russisch paspoort. De pro-Russische separatisten die daar de dienst uitmaken erkennen het gezag van de Oekraïense regering in Kiev niet.

Moskou geeft nu nog meer groepen toegang tot de snelle procedure, die het mogelijk maakt in drie maanden de Russische nationaliteit te verwerven. Het gaat onder meer om Oekraïners die vroeger op de Krim woonden, maar vertrokken voordat Rusland het Oekraïense schiereiland annexeerde in 2014.

Niet alleen Oekraïners profiteren van de verruiming van regeling. Ook inwoners van landen als Afghanistan, Irak, Jemen en Syrië worden genoemd. Voorwaarde is wel dat zij in Rusland zijn geboren tijdens de Sovjetperiode.