Turkije: VS steunt terrorisme door FETÖ aan te duiden als een “onderdrukte religieuze groepering”

Turkije: VS steunt terrorisme door FETÖ aan te duiden als een “onderdrukte religieuze groepering”

Turkije heeft grote kritiek op het Internationale Religieuze Vrijhedenrapport 2019 van de VS. Daarin wordt de Gulenistische terreurgroep FETÖ die verantwoordelijk is voor de mislukte staatsgreep in Turkije, aangeduid als ‘onderdrukte soennitische moslims’.

“Leden van FETÖ beschrijven als soennitische moslims die zijn onderworpen aan religieuze onderdrukking, onthullen duidelijk in welke mate in dit rapport is afgedwaald van de realiteit,” aldus woordvoerder Hami Aksoy van de Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Aksoy worden in het rapport feiten verdraait en wordt terrorisme met opzet over het hoofd gezien.

Verder staat in het Amerikaans rapport geschreven dat FETÖ door de Turkse overheid ‘ervan beschuldigd wordt’ de de mislukte staatsgreep te hebben gepleegd. Volgens Aksoy worden zij niet onterecht beschuldigd, maar hebben onafhankelijke rechters bewezen dat deze terreurgroep verantwoordelijk is voor de mislukte staatsgreep.

Hami Aksoy: “Het is zeer tegenstrijdig dat een land die niet in staat is om op te treden tegen islamofobie en zijn eigen minderheden niet kan beschermen tegen aanvallen, Turkije op deze manier probeert te bekritiseren. Turkije is juist een voorbeeld voor de hele wereld waar het gaat om hoe mensen van verschillende geloven in harmonie samenleven.”

© Demet TV