Categories Nieuws Artikelen

‘Jongere zorgmedewerker vaker gestresst’

Zorgmedewerkers jonger dan 35 jaar ondervinden meer stress, burn-outachtige klachten en echte burn-outs dan oudere. Dat zegt CNV Jongeren. “Actie is noodzakelijk”, aldus de organisatie, die navraag deed onder een totaal van achthonderd mensen in een universitair medisch centrum, een gewoon ziekenhuis, een ggz-instelling, een jeugdzorgorganisatie en een voorziening voor gehandicapten.

Vierhonderd waren er beneden de 35 en vierhonderd erboven. Van de jongeren zei 15 procent al eens een burn-out te hebben gehad, van de ouderen 12 procent. Uit het onderzoek blijkt dat 23 procent van de jonge zorgmedewerkers een negatieve werksfeer ervaart, 26 procent last ondervindt van een te hoge werkdruk en 12 procent van een te hoge tijdsdruk. Een op de acht van de jongeren gaat al moe naar het werk, tegen een op de vier ouderen.

“De verhalen die CNV Jongeren hoort zijn onder meer dat medewerkers met vijf mensen op een kantoor zonder daglicht moeten werken en dat jonge zorgmedewerkers in hun eentje op grote groepen cliënten nachtdiensten moeten draaien. Werkdagen van acht uur zonder pauze zijn de norm en functioneringsgesprekken worden zelden of nooit gevoerd. Elke vorm van begeleiding ontbreekt”, aldus de bond.

Mensen kiezen vaak uit passie voor de zorg, maar komen door de hele situatie al snel na hun aantreden van een koude kermis thuis waardoor er op jonge leeftijd vermoedelijk extra klachten zijn, zegt woordvoerster. Ook worden juist jonge mensen aangezocht om allerlei gaten in roosters te vullen en die durven dan geen nee te zeggen. Daarbij vinden ze het ook belangrijk om toch succesvol te zijn, wat waarschijnlijk ook nog meetelt.