191 duizend mensen krijgen psychische aandoening

Jaarlijks ontwikkelen naar schatting ongeveer 191 duizend mensen in Nederland voor het eerst een psychische aandoening. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een angststoornis, stemmingsstoornis of verslaving. Jongeren, lager opgeleiden en mensen met een lager inkomen lopen een verhoogd risico, meldt het Trimbos-instituut donderdag na onderzoek.

Het rapport is donderdag aangeboden aan de Tweede Kamer.


Voor het onderzoek werd gekeken naar de psychische gezondheid van volwassenen van 18 tot en met 64 jaar tussen november 2010 en juni 2012.

Het onderzoek wijst onder meer uit dat 8,9 procent van de respondenten in die periode voor het eerst een psychische stoornis kreeg. Een scheiding, de dood van een partner, het verlies van werk of een flinke teruggang in het inkomen zijn risicofactoren voor het ontwikkelen daarvan.

De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens het Trimbos-instituut van belang voor het ontwikkelen van effectieve preventieacties en van manieren om in te grijpen.

17 januari 2013, 16:17
©Demet TV