‘Concentreren kankeroperaties redt levens’

Door kankeroperaties te concentreren in ziekenhuizen die veel ervaring hebben worden jaarlijks tientallen mensenlevens gered. Alleen al bij patiënten met alvleesklierkanker gaat het om 35 tot 40 levens per jaar, blijkt volgens het AD uit een jaarlijkse analyse die de Inspectie voor de Gezondheidszorg donderdag presenteert.

Van de bijna honderd ziekenhuizen verrichtten er in 2011 nog maar 24 alvleesklierkankeroperaties. In 2004 waren dat er nog twee keer zoveel. Onderzoekers van het UMC Utrecht bekeken of dit tot een beter resultaat leidt. Dat bleek volgens de krant het geval. In 2004 overleed een op de tien patiënten na een operatie aan de alvleesklier, in 2009 was dat nog maar een op de twintig. De kans om door zo’n operatie om te komen halveerde dus.


Het zou de eerste keer zijn dat in Nederland is aangetoond dat het concentreren van operaties tot minder sterfte leidt. Verdere centralisatie van dit soort operaties leidt tot verdere daling van sterfte, concluderen de onderzoekers. Vooral bij oudere patiënten zou de sterfte lager uitvallen.

Andere complexe operaties die met goed resultaat worden geconcentreerd zijn volgens de inspectie operaties aan de buikslagader en de slokdarm. De ziekenhuizen zouden ook steeds beter worden omdat de normen ieder jaar strenger worden.

31 januari 2013, 07:57
© [Copyright 2013 Demet TV]