Rotterdam heeft meeste excellente scholen

Drie van de 21 scholen die zich vanaf maandag excellent mogen noemen zijn gevestigd in Rotterdam. Daarmee heeft de Maasstad de grootste dichtheid excellente scholen in het voortgezet onderwijs. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) reikte maandag in de Nieuwe Kerk in Den Haag 52 scholen het predicaat Excellente School 2012 uit.

In Rotterdam kregen het Marnix Gymnasium, de Tooropmavo en Calvijn Juliana het predicaat. Ook Bussum kent een hoge dichtheid excellente scholen. De Julianaschool en de Katholieke Montessori School horen bij de 31 excellente basisscholen en ook het Goois Lyceum kreeg het predicaat, dat voor het eerst werd uitgereikt. In Amsterdam is slechts het St. Ignatiusgymnasium excellent, Den Haag heeft alleen de Van Ostadeschool in het prestigieuze gezelschap.

Een jury onder leiding van voormalig voorzitter van de Onderwijsraad Fons van Wieringen heeft bepaald welke scholen excellent zijn.


Hierbij is gekeken naar de resultaten van leerlingen op alle vakken. De jury hield ook rekening met de toename van vaardigheden of kennis van leerlingen en de bijdrage die de school daarbij leverde. 142 scholen wilden in aanmerking komen voor het predicaat. Zij waren allemaal uitgenodigd in de Nieuwe Kerk. Dekker prees hun ambitie. “U zit in de voorhoede, u bent aanjagers van een beweging die we nodig hebben voor de omslag naar een cultuur, waarin excelleren de norm is in plaats van de uitzondering. Waarin het aangemoedigd wordt je te onderscheiden en de lat hoog te leggen.”

Niet iedereen is enthousiast over het keurmerk. De Besturenraad, een organisatie voor het christelijk onderwijs, vindt dat het predicaat het verkeerde indruk wekt. “De kwaliteit van een school is niet in een label te vangen”, vindt de organisatie. “Het predicaat wekt ten onrechte de indruk dat de school op alle terreinen excellent is en kan leiden tot een onevenwichtige focus op meetbare resultaten.”

“Bovendien geeft het een verkeerd signaal naar ouders, die in de verleiding komen om op basis van het predicaat voor een school te kiezen die mogelijk niet het beste past bij hun kind”, voegt de Besturenraad daar aan toe. “Daarnaast leveren veel scholen die geen predicaat krijgen ook excellent onderwijs.”

04 februari 2013, 16:58
©Demet TV