Categories Nieuws Artikelen

Bonden verbijsterd over cao-uitspraken Dijsselbloem

Vakbonden reageren verbijsterd op de oproep van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) om de cao’s in de bankensector open te breken. De minister stelde maandag in De Telegraaf dat ook bankwerknemers ‘een bijdrage moeten leveren’, na de miljarden aan staatssteun voor de sector. Volgens FNV Bondgenoten en De Unie moet de minister zich echter niet bemoeien met de cao-onderhandelingen.

“Ik vind het op het randje van onbehoorlijk bestuur”, stelt de voorzitter van De Unie Reinier Castelein tegenover Novum Nieuws. “Eerst verdedigt hij in de Tweede Kamer het salaris van de nieuwe SNS Reaal-topman van 5,5 ton en nu vraagt hij aan mensen die modaal tot anderhalf keer modaal verdienen om in te leveren. Een PvdA-minister onwaardig”, stelt Castelein over Dijsselbloem. “Alsof de baliemedewerkster verantwoordelijk is voor de kredietcrisis”, voegt hij daar aan toe.

Ook bestuurder van FNV Bondgenoten Carla Kiburg is kritisch. “Ik snap niet waar Dijsselbloem het over heeft.


De schuld voor de crisis moet niet bij de werknemers worden neergelegd, maar bij de leiding.” Volgens haar is de werkdruk voor werknemers de laatste jaren toegenomen, doordat er minder banen in de sector zijn en veel reorganisaties plaatsvinden.Dijsselbloem stelde maandag in De Telegraaf dat ‘de cao’s bij banken gewoon heel ruim zijn’. “Het wordt tijd dat alle werknemers bij banken hun bijdrage leveren.” De bonden stellen echter dat er al langere tijd sprake is van loonmatiging in de bancaire sector. Ook zijn al veel banen verloren gegaan.

In de bankensector worden op dit moment cao-gesprekken gevoerd bij Rabobank en bij de middelgrote en kleine banken. De Nederlandse Vereniging van Banken, die namens de veertig kleinere banken de onderhandelingen voert, gaf eerder dit jaar al aan dat de arbeidsvoorwaarden moeten worden versoepeld.

Volgens Kiburg van FNV Bondgenoten lopen de cao-gesprekken stroef. De voorzitter van De Unie zegt zich constructief op te stellen in de onderhandelingen. “Wij zien ook wel in dat maatregelen nodig zijn.” Beide bonden vinden het behoud van werkgelegenheid een prioriteit, boven loonsverhogingen.

11 februari 2013, 11:35
©Demet TV