Utrechtse wethouder ziet af van wachtgeld na ophef

De vertrekkende Utrechtse wethouder Rinda den Besten (PvdA) ziet af van haar recht op wachtgeld. Dat maakte Den Besten dinsdagmiddag bekend op Twitter. Onder meer PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman bekritiseerden Den Besten om haar beroep op veertienduizend euro wachtgeld de komende zeven weken.

“Na elf prachtige jaren in de Utrechtse politiek leek het mij billijk om voor een korte periode gebruik te maken van het recht op wachtgeld. De laatste dagen leidt dat – ondanks veel steun – tot zeer veel heftige negatieve reacties. Mijn inschatting is kennelijk fout geweest”, twittert de 39-jarige oud-wethouder. “Zo wil ik een mooie periode in mijn politiek leven niet afsluiten. Daarom heb ik besloten af te zien van het recht op wachtgeld.”

Per 1 april gaat de ex-wethouder aan de slag in haar nieuwe functie, als voorzitter van de PO-raad.


De tussenliggende zeven weken zou Den Besten willen gebruiken om goed uit te rusten.De ex-wethouder zei dinsdag in De Telegraaf nog goed te kunnen uitleggen waarom ze recht heeft op het wachtgeld. Naar eigen zeggen heeft ze jarenlang in Utrecht geïnvesteerd en doet ze dat nog steeds. “Vandaag was ik nog op het stadhuis om dingen af te ronden en goed over te dragen. Daarom kan ik het goed uitleggen.”

Spekman uitte maandag zijn kritiek op Den Besten in het AD. “De regeling is er om een periode te overbruggen dat je geen werk hebt. Maar Rinda kan gewoon tot 1 april doorwerken als wethouder. Ik zou het nooit zo gedaan hebben”, aldus Spekman. Zowel Spekman als Samsom zou contact met haar hebben opgenomen over de kwestie.

Donderdag nam de gemeenteraad afscheid van Den Besten, die de afgelopen zeven jaar wethouder was en onder meer ging over de portefeuilles onderwijs, jeugd, sociale zaken, sport en de wijken Noordwest en Overvecht.

12 februari 2013, 16:02
©Demet TV