Aangifte Rotterdam om lekken in internaatkwestie

De gemeente Rotterdam heeft vorige week aangifte gedaan van het lekken van informatie en het heimelijk opnemen van gesprekken tussen ambtenaren. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente woensdag. De informatie die werd gelekt gaat over de brandveiligheid van moskee-internaten.

“Wij hebben aangifte gedaan van een ambtsmisdrijf. Het OM moet nu beslissen of strafrechtelijk vervolging passend is”, licht de zegsman toe.


NRC Handelsblad en RTV Rijnmond berichtten eind vorige maand dat de gemeente Rotterdam jarenlang tolereerde dat moskeeën kinderen huisvestten, terwijl die niet voldeden aan de brandveiligheidseisen. Wethouder van wonen Hamit Karakus (PvdA) zou onterecht hebben beweerd dat het wel goed zat met brandveiligheid in moskee-internaten. Uit documenten die de NRC en RTV Rijnmond vervolgens in handen kregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, bleek dit echter niet het geval. De gebouwen zouden soms ‘een bedreiging’ voor ‘de veiligheid van de aanwezige personen’ vormen.

Daarnaast zond RTV Rijnmond vrijdag geluidsfragmenten uit van een intern werkoverleg tussen ambtenaren, dat de NRC ook had beschreven. Daarin werd duidelijk dat politici van deelgemeenten ambtenaren onder druk zouden hebben gezet om niet op te treden bij brandonveilige moskee-internaten. Wethouder Karakus zou hier zijn goedkeuring aan hebben gegeven.

Karakus zegt in een schriftelijke verklaring dat in de media ‘suggesties zijn gewekt die niet met harde feiten te zijn onderbouwen’. Karakus meldt verder geen druk op ambtenaren te hebben uitgeoefend. “Die suggestie werp ik verre van mij. Ik heb geen politieke druk uitgeoefend.”

13 februari 2013, 09:48
©Demet TV