‘Sluit alle scholen met minder dan 100 leerlingen’

Alle basisscholen met minder dan honderd leerlingen moeten worden gesloten. Wanneer een basisschool sluit, is altijd op redelijke afstand wel een andere school bereikbaar, schrijft de Onderwijsraad in een advies dat donderdag aan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) is overhandigd.

De raad onderzocht hoe het onderwijs ook in krimpgebieden op peil kan worden gehouden zonder dat de kosten te hoog oplopen.


Tussen nu en 2020 daalt het aantal leerlingen met 6,6 procent, honderdduizend in totaal. In de Achterhoek kan dit percentage oplopen tot twintig procent.Kleine scholen zijn volgens de Onderwijsraad vaker zwak. Ook zou het voor de leerlingen niet goed zijn als ze maar weinig andere leeftijdsgenoten ontmoeten. Door de kleinere scholen te schrappen worden die problemen volgens de raad aangepakt, zonder dat dit de keuzevrijheid van ouders en leerlingen hoeft te bedreigen.

Voor middelbare scholen hoeven volgens de Onderwijsraad geen andere normen te worden ingevoerd.

14 februari 2013, 10:25
©Demet TV