Categories Nieuws Artikelen

Surinaamse passagiers keren zich tegen marechaussee

Enkele honderden passagiers van een vlucht uit Paramaribo hebben zich maandagmiddag op Schiphol verbaal tegen de Koninklijke Marechaussee gekeerd. Daardoor kon een geplande strenge ‘honderdprocentscontrole’ niet volledig plaatsvinden.

De vlucht, uitgevoerd door de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), was vanuit Suriname met vier uren vertraging vertrokken. Volgens nieuwssite Starnieuws kreeg de marechaussee nog tijdens de vlucht een anonieme tip dat er een wapen aan boord zou zijn. Daarop werd besloten na landing alle bagage in beslag te nemen en het hele toestel ondersteboven te keren.De passagiers moesten tijdens die actie meer dan vier uur wachten in de aankomsthal op Schiphol. Op een gegeven moment werd de sfeer in de aankomsthal zo grimmig, dat de marechaussee het niet meer verantwoord vond de controle uit te voeren.

Een woordvoerder van de marechaussee kan die versie van de feiten bevestigen noch ontkennen, en kan ook niet aangeven of er daadwerkelijk een wapen werd gevonden. “We zijn de controle preventief gestopt, voor het echt uit de hand zou lopen, dus niet alle passagiers hebben de uitgebreide controle ondergaan. Het is naar mijn weten de allereerste keer dat die niet is kunnen doorgaan”, vertelt woordvoerder Muller tegenover Novum.

De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij wil niet reageren op het incident. “Alles met betrekking tot de veiligheid is de verantwoordelijkheid van de luchthaven van aankomst”, aldus SLM-directeur Ewald Henshuys desgevraagd.

De honderdprocentscontroles, de procedure waarbij passagiers uit Suriname en de Antillen op Schiphol extra streng worden gecontroleerd op het smokkelen van verdovende middelen, is al sinds de invoering in 2003 controversieel. De procedure leidde tot diplomatieke conflicten tussen Paramaribo en Den Haag, nadat meermaals Surinaamse ministers door de marechaussee aan die controle waren onderworpen.

De Hoge Raad besliste medio vorig jaar nog dat de douaneautoriteiten op Schiphol de wettelijke bevoegdheid missen om tijdens honderdprocentcontroles persoonlijke informatie in te winnen van passagiers.

25 februari 2013, 22:28
© [Copyright 2013 Novum]