Toch nog boete voor jood zonder identiteitsbewijs

Een orthodoxe jood die om religieuze redenen geen identiteitsbewijs bij zich droeg moet toch nog een boete van zestig euro betalen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Agenten vroegen de man op een vrijdagavond in oktober 2010 zich te identificeren. De inmiddels 42-jarige man vertelde de agenten dat hij geen id-kaart bij zich had, omdat het sabbat was. De religieuze regels die hij volgt zouden het hem verbieden om tijdens de sabbat iets bij zich te dragen.

De agenten kregen toestemming om zijn rijbewijs bij hem thuis op te halen om zo zijn identiteit vast te stellen.


De agenten deden dat, maar legden alsnog een boete op omdat de man zich niet direct kon identificeren.De man stapte naar de rechtbank, die hem van alle rechtsvervolging ontsloeg. Van de jood kon niet worden gevraagd dat hij tegen zijn religieuze verplichting in een identiteitsbewijs bij zich zou dragen, oordeelde de rechtbank. Het hof oordeelt daar nu anders over.

Met de id-plicht wordt volgens het hof weliswaar de vrijheid van godsdienst beperkt, maar volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens mag dat als dat in een democratische samenleving noodzakelijk is voor bijvoorbeeld de openbare veiligheid of de bescherming van de openbare orde.

26 februari 2013, 10:10
©Demet TV