Kerk nu ook aangeklaagd voor zware mishandeling

Een erkend slachtoffer van seksueel misbruik in de kerk stapt naar de rechter omdat hij ook mishandeld is. De man wil ook erkenning en compensatie voor het fysiek geweld dat hem als tiener is aangedaan. Dat zegt hij woensdag in een interview met de Volkskrant. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een misbruikslachtoffer een zaak begint over mishandeling.

“Ik ben een keer oraal verkracht, maar kreeg bijna dagelijks klappen en trappen. Ik ben vijf keer letterlijk het ziekenhuis in geslagen. Maar over de mishandeling geeft de congregatie niet thuis”, aldus het slachtoffer.

De inmiddels 59-jarige man zat in de jaren zestig in een katholiek internaat voor moeilijk opvoedbare jongen in het Limburgse Cadier en Keer.


Voor het seksueel misbruik heeft hij inmiddels een schadevergoeding van 25 duizend euro gekregen, maar volgens deskundigen zijn de psychosomatische klachten van de man vooral toe te schrijven aan het geweld.De klachtencommissie en compensatiecommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK wilden de mishandeling niet meenemen bij de beoordeling van zijn klacht, omdat het ‘buiten de regeling’ valt. Volgens de advocaat van de man, Martin de Witte, is dat een voorbeeld van ‘hoe formalistisch sommige congregaties en bisdommen omgaan met de slachtoffers’. “Ze doen alleen wat strikt nodig is. Maar alles wat buiten de orde valt, wordt weggewuifd”, zegt hij in de krant.

De Witte heeft een verzoek ingediend tot een voorlopig getuigenverhoor voor de rechtbank in Breda. Dat wordt op 11 maart behandeld. Als de rechtbank akkoord gaat, wordt onder meer voorzitter Wim Deetman van de commissie die het seksueel misbruik heeft onderzocht als getuige opgeroepen.

27 februari 2013, 07:17
©Demet TV