Kamer ruziet over Israël-etiketten

Het besluit dat producten uit Israëlische nederzettingen geen label mogen hebben waarop staat dat het product uit Israël komt, leidde dinsdag tot verontwaardigde reacties bij een aantal partijen in de Tweede Kamer. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) blijft echter bij het besluit.
 
De nederzettingen op de Westoever, de Golanhoogte en in Oost-Jeruzalem worden internationaal niet erkend als Israëlisch grondgebied. Daarom hebben de EU-lidstaten vorig jaar besloten dat de etiketten moeten worden aangepast. Dat Timmermans hier nu uitvoering aan geeft, leidde tot verontwaardigde reacties bij de partijen in de Tweede Kamer die Israël een warm hart toe dragen.


SGP-fractieleider Kees van der Staaij die Timmermans ter verantwoording had geroepen, sprak van ‘Israël-bashen’. De bewindsman laat zich voor het karretje spannen van anti-Israël-activisten, want de maatregel kan niet anders worden gezien dan een opmaat tot een boycot, stelde hij.
 
Bovendien zou de minister zich moeten bezighouden met het vredesproces en niet met het ‘brandmerken’ van producten uit Israëlische gebieden. PVV’er Raymond de Roon liet zich harder uit. Het kabinet ‘verraadt’ Israël met dit plan. “Het is een dolkstoot in de rug van Israël.” Joël Voordewind (ChristenUnie) sprak van een ‘klap in het gezicht van Israël’.
 
Deze woorden brachten Timmermans niet van zijn stuk, al riep hij wel op om de discussie ‘zakelijk’ te voeren. Hij herhaalde dat het gaat om eerlijke voorlichting aan consumenten. “Het is doodsimpel. De nederzettingen liggen niet in Israël dus op de producten mag niet staan dat ze komen uit Israël.” De minister wees erop dat het vorige kabinet hier al mee heeft ingestemd.
 
SP-leider Emile Roemer vroeg Timmermans om dit beleid dan ook uit te dragen als het om ander omstreden gebieden gaat, zoals de Westelijke Sahara. “U heeft een punt”, antwoordde Timmermans. Op producten uit dat gebied mag evenmin staan dat ze zijn geproduceerd in Marokko. Hij beloofde dit in Europa aan te kaarten.

Tweede Kamer LIVE

 

12 maart 2013, 15:25
© [Copyright 2013 Demet TV]