Erdogan niet naar islamitische universiteit

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan brengt donderdag geen bezoek aan de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Dat heeft de Turkse ambassade dinsdag meegedeeld, meldt algemeen secretaris van de universiteit Ahmet Dündar. Een reden voor de annulering is niet gegeven.

De secretaris noemt het bericht teleurstellend, omdat de universiteit al druk bezig was met voorbereidingswerkzaamheden voor Erdogans komst, onder meer in verband met beveiliging. Het bezoek stond volgens Dündar wel degelijk op het programma, hetgeen het ministerie van Buitenlandse Zaken niet wil bevestigen.


De Turkse ambassade had de komst van Erdogan naar de universiteit volgens Dündar anderhalve week geleden bevestigd.

Recent ontstond ophef over de 9-jarige Turkse Yunus die is ondergedoken met zijn lesbische pleegouders. De biologische moeder van de jongen zou de geaardheid van de pleegouders niet accepteren en premier Erdogan om hulp hebben gevraagd.

Vanwege de ophef rond Yunus zou donderdag mogelijk een demonstratie plaatsvinden bij de universiteit in Rotterdam. Op Facebook-pagina’s werd over de demonstratie gesproken. Turkse media meldden eerder dat ruim vijfduizend mensen zouden komen demonstreren.

Of de annulering met de zaak-Yunus of de aangekondigde demonstratie te maken heeft kon de algemeen secretaris van de universiteit niet zeggen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde dinsdagochtend niet reageren op de annulering van het bezoek.

Dinsdagmiddag brengt het ministerie het programma van het eendaagse bezoek naar buiten. Eerder werd bekend dat Erdogan in ieder geval afspraken heeft met koningin Beatrix en premier Mark Rutte .

19 maart 2013, 13:58
©Demet TV