Scholen verplicht om pesten aan te pakken

Scholen worden voortaan wettelijk verplicht om pesten aan te pakken. Dat staat in een maandag gepresenteerd plan van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) en Kinderombudsman Marc Dullaert. In het rapport staat dat het een kerntaak is van scholen om te zorgen voor een veilige omgeving, waarbij de nadruk op preventie ligt.


Dekker dient binnenkort een wetvoorstel in bij de Tweede Kamer waarmee de verantwoordelijkheid van de school voor het voorkomen van pesten wordt vastgelegd. Scholen worden zo verplicht om pesten aan te pakken en daarbij te kiezen voor een bewezen effectieve methode. Een commissie van experts gaat hiervoor criteria opstellen.
 
Leraren spelen volgens Dekker en Dullaert een cruciale rol in de aanpak van pesten. Nu geven leraren nog vaak aan geen goed zicht te hebben op pestgedrag. Daarom gaan lerarenopleidingen meer aandacht besteden aan pesten en wordt voor huidige leraren een training ontwikkeld om hen bij te scholen.
 
Scholen moeten ook meer aandacht geven aan pestgedrag via sociale media. Volgens Dekker en Dullaert voelen nu niet alle scholen zich hier verantwoordelijk voor. De staatssecretaris en de Kinderombudsman gaan scholen hierop aanspreken.
 
Pesten moet in eerste instantie gewoon door de school zelf worden opgelost. De Kinderombudsman staat eventueel klaar om ouders of leerlingen te begeleiden die er niet uit komen met de school of de pesters.
 
Het rapport werd opgesteld naar aanleiding van de dood van Tim Ribberink en Fleur Bloemen. De twee pleegden vorig jaar kort na elkaar zelfmoord na aanhoudende pesterijen. Hun dood wakkerde de discussie over het aanpakken van pesten aan.

25 maart 2013, 12:34
© [Copyright 2013 Novum]