Bussemaker: roc’s moeten verplicht stageplek bieden

Regionale opleidingscentra (roc’s) moeten verplicht stageplekken aanbieden. Ook mogen scholen straks niet meer leerlingen aannemen dan het aantal beschikbare stageplekken. Dat moet zorgen voor een betere aansluiting tussen de arbeidsmarkt en het middelbaar beroepsonderwijs. Dat zegt minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) donderdag in een interview met Het Financieele Dagblad.


Bussemaker zegt strenger te gaan kijken naar het aanbod van stageplaatsen. “Je kunt niet meer onderwijsplaatsen aanbieden dan dat je stageplekken hebt.” Er worden altijd precies genoeg leerlingen afgeleverd als scholen in overleg met het bedrijfsleven en de regionale arbeidsmarkt stageplekken aanbieden, aldus de minister.
 
Daarnaast laat Bussemaker opnieuw weten pretstudies op het mbo te willen aanpakken. “We willen afscheid nemen van scholen die alleen groot zijn geworden door zo veel mogelijk studenten aan te trekken met allerhande, ook ‘leuke’ opleidingen.” Bussemaker ziet liever dat de instroom naar technische opleidingen groter wordt. Daar trekt het kabinet honderd miljoen euro voor uit.
 
Bussemaker stuurt binnenkort een brief met de nieuwe maatregelen naar de Tweede Kamer.
 

04 april 2013, 09:48
© [Copyright 2013 Demet TV]