Nederland voert ranglijst gelukkigste kinderen aan

Kinderen in Nederland zijn het gelukkigst. In een ranglijst voor kinderwelzijn in 29 geïndustrialiseerde landen die door Unicef is opgesteld staat Nederland bovenaan.

Op de gebieden rijkdom, school en gedrag (zoals gepest worden, goed eten of weinig drugs gebruiken) staat Nederland volgens Unicef bovenaan. Op het gebied van gezondheid en veiligheid staat Nederland op de vijfde plaats en op het gebied van onderdak en omgeving op de vierde plaats.


Dat is samen goed voor een gemiddelde eerste plaats, net als de vorige keer in 2007. Toen stonden Zweden en Denemarken nog op de tweede en derde plaats.

Deze keer staat Noorwegen op de tweede plaats. In de top zes staan verder IJsland, Finland, Zweden en Duitsland. België staat op de negende plaats. Volgens de onderzoekers is er geen sterk verband tussen het gemiddeld inkomen en het welzijn van de kinderen in een land.

Zo staat Slovenië hoger op de lijst dan Canada en doet Tsjechië het beter dan Oostenrijk. De Verenigde Staten staan op de 26e plaats en moeten Griekenland nog net voor zich laten. Alleen in Litouwen, Letland en hekkensluiter Roemenië is het volgens Unicef slechter gesteld met het kinderwelzijn.

10 april 2013, 08:15
© [Copyright 2013 Novum]