Categories Nieuws Artikelen

Turkse spookraadslid geeft toelichting in brief

Het Amersfoortse raadslid Mustafa Özcan gaat eind april na meer dan een jaar weer aan de slag in de gemeenteraad. Özcan stelt donderdag in een verklaring dat hij overspannen was en daardoor geen invulling van zijn taak kon geven.
 
In de gemeenteraad gingen eerder stemmen op om Özcan te dwingen afscheid te nemen van de politiek, omdat hij zich niet liet zien. Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius (CDA) wil hem nu nog een kans geven en vraagt de rest van de raad hem het vertrouwen te geven.


Het ‘spooksraadslid’ stapte vorig jaar op bij GroenLinks, dat de buik van hem vol had omdat hij zelden aanwezig was. Hij ging als eenmansfractie verder maar liet opnieuw niets van zich horen. De fractie van Trots op Nederland zat het vooral niet lekker dat hij maandelijks zeventienhonderd euro krijgt voor zijn raadswerk. Özcan werd eerder opgeroepen in ieder geval dat geld in te leveren.
 
In de verklaring zegt Özcan dat hij de afgelopen periode als ‘een intense worsteling’ heeft ervaren. “Ik weet hoe groot de verantwoordelijkheid is die mij als raadslid is gegeven, en de verwachting die mijn achterban had en heeft door het uitbrengen van hun stem op mij”, stelt hij.
 
Afscheid en afstand nemen was echter geen optie. Özcan zegt allesbehalve trots te zijn op zijn lange afwezigheid. “Ik besef dat ik afgelopen jaar hier eerder over had moeten communiceren, maar was daartoe niet in staat”, verklaart hij. Op 23 april wil hij zijn werkzaamheden weer oppakken.

Lees hieronder de brief van Mustafa Özcan

“Geachte dames en heren,
De afgelopen periode heb ik een intense worsteling ervaren. Ik weet hoe groot de verantwoordelijkheid is die mij als raadslid is gegeven, en de verwachting die mijn achterban had en heeft door het uitbrengen van hun stem op mij. Afscheid en afstand nemen was geen optie. Ik besef inmiddels dat ik in de afgelopen periode overspannen was. Hierdoor kon ik het niet opbrengen om invulling te geven aan de taken van de volksvertegenwoordiger.

Die enorme wurggreep heeft mij grote zorgen gegeven, ook ten aanzien van de mensen dicht om mij heen. Ik heb mijzelf altijd recht in de ogen willen kijken, maar ben alles behalve trots op de situatie die ik heb laten ontstaan. Ik besef dat ik afgelopen jaar hier eerder over had moeten communiceren, maar was daartoe niet in staat.

Nu, precies een jaar na mijn laatste aanwezigheid in de raad, wil en zal ik een nieuwe weg inslaan. Met alle mogelijkheden die ik heb, zal ik mijn werk als raadslid oppakken en per 23 april 2013 de vergaderingen van de gemeenteraad opnieuw bijwonen. Ik voel me daarbij gesteund door de hulp die mij wordt geboden door mensen om mij heen.”