Handelsoverschot eurozone op recordhoogte

Het overschot op de lopende rekening van de eurozone is in februari uitgekomen op 16,3 miljard euro, de hoogste stand sinds het officiële begin van de muntunie in 1999. Het overschot steeg fors doordat de export sneller steeg dan de import. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB). Het overschot vertoont al sinds eind 2011 een stijgende lijn.


De export van goederen droeg 12,2 miljard euro bij aan het overschot. Daarnaast werd voor acht miljard euro meer aan diensten geëxporteerd dan geïmporteerd. Het overschot werd getemperd doordat voor bijna tien miljard euro aan geld naar het buitenland werd gestuurd, onder meer in de vorm van ontwikkelingshulp.
 
In de twaalf maanden tot en met februari bedroeg het totale overschot 136,7 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 25,9 miljard euro. De groei komt voornamelijk door de export. Die droeg 115 miljard euro bij aan het overschot, tegenover zeventien miljard euro een jaar geleden.
 
Doordat de muntunie meer exporteert dan importeert wordt er vermogen opgebouwd in het buitenland. Uit de meest recente cijfers van de ECB blijkt dat de rest van de wereld netto voor 1,1 biljoen euro bij de muntunie in het krijt staat. Dat is gelijk aan ongeveer twaalf procent van de gehele economie van de eurozone.

19 april 2013, 11:21
© [Copyright 2013 Novum]