Veel nieuwe misbruikmeldingen door Deetman

Het vervolgonderzoek van de commissie-Deetman naar misbruik van minderjarige meisjes in de katholieke kerk heeft een stroom van nieuwe meldingen veroorzaakt bij het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. In de afgelopen maanden meldden zich tientallen slachtoffers, zo heeft het meldpunt vrijdag bekendgemaakt.

Veertig procent van de nieuwe meldingen heeft betrekking op lichamelijk of geestelijk geweld.

Een derde kwam van mannen, de rest van vrouwen. Dit jaar kwamen er al 28 meldingen van lichamelijke mishandeling binnen. In 2011 en 2012 ging het nog om respectievelijk vijf en negen gevallen.

Bij het meldpunt zijn nu in totaal over de afgelopen drie jaar bijna 2700 meldingen van misbruik binnengekomen. In verreweg de meeste gevallen (92,2 procent) ging het om seksueel misbruik. De klachtencommissie heeft ruim 1200 meldingen omgezet in een klacht, bijna de helft daarvan is behandeld. In 145 gevallen is een schadevergoeding uitgekeerd.

2013-05-03 10:08

Demet TV