Aboutaleb wil einde aan legaal zwaar knalvuurwerk

Het kabinet moet een einde maken aan het legale zware knalvuurwerk. Daarvoor pleit de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. De burgemeester wil binnenkort praten met zijn collega’s van de drie andere grote steden om zijn zorgen te delen en samen een vuist te maken richting Den Haag.

De Rotterdamse burgervader zegt zich zorgen te maken over de zware ontploffingen rond de jaarwisseling en de daarmee gepaard gaande vernielingen. “Er zijn steeds meer slachtoffers met ernstige verwondingen. Dat ligt er voor een deel aan dat sommigen niet verstandig omgaan met vuurwerk, maar het heeft ook te maken met de zwaarte van het vuurwerk”, legt de woordvoerder van Aboutaleb uit.

Volgens Aboutaleb is een deel van het legale consumentenvuurwerk tegenwoordig veel zwaarder. Hij wil dat de Europese regels over vuurwerk worden herzien. De burgemeester pleit niet voor een algeheel vuurwerkverbod. Hij is volgens zijn zegsman een groot voorstander van de traditie van het afsteken van vuurwerk. Amsterdam, Den Haag en Utrecht konden nog niet aangeven of ze achter de plannen van Aboutaleb staan.