Patiënten krijgen sneller inzage in rekening

Patiënten moeten begin volgend jaar al inzage krijgen in hun rekeningen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat de zorgverzekeraars ‘maximaal onder druk’ zetten om dit te regelen, zei ze donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de zorgfraude.

De bewindsvrouw komt hiermee tegemoet aan een verzoek van de Tweede Kamer. Verschillende partijen drongen aan op het versturen van rekeningoverzichten. Patiënten kunnen dan zelf controleren of de rekening klopt en aan de bel trekken bij eventuele fouten, is de gedachte.


Ook bij zorgverzekeraars bestaat de behoefte aan ‘meekijkers’, zei Schippers. Zij wil daarom dat dit systeem begin 2014 al wordt ingevoerd. De bewindsvrouw zegde verder toe de Kamer ieder halfjaar te informeren over de voortgang van de fraudeaanpak. Onder meer D66 en de VVD hadden daarom gevraagd.

Schippers kondigde verder aan dat zij ‘honderd procent’ van de gefraudeerde gelden wil terugvorderen. Daarvoor heeft zij wel eerst een overzicht van de omvang van de fraude nodig. Daar doet de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek naar. Het is verder van belang om zwakke plekken in het systeem op te sporen. Daar moet voortdurend aan worden gewerkt, aldus de bewindsvrouw.

2013-05-23 14:08