Invallen om miljoenenfraude met incasso ABN AMRO

Opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag in Nederland en op Bonaire 22 woningen en bedrijven doorzocht in verband met een onderzoek naar grootschalige fraude met onder meer incasso-opdrachten. De ABN AMRO zou hiermee voor ruim elf miljoen euro zijn benadeeld. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie woensdag.

De doorzoekingen vonden plaats in drie woonhuizen en vier bedrijfspanden in de provincies Gelderland en Zuid-Holland. Op Bonaire zijn twaalf woningen en drie bedrijfspanden doorzocht. Daarnaast zijn getuigen gehoord.


Bij de doorzoekingen werden onder meer een Cadillac en een Rolls-Royce, een boot, vier pick-ups, meerdere scooters en twintigduizend euro contant geld in beslag genomen. Ook werd een grote hoeveelheid administratie ingenomen.

De hoofdverdachten in het onderzoek zijn twee broers van 41 en 55 jaar. Justitie verdenkt ze ervan in de periode van 2007 tot 2010 te hebben gefraudeerd met ruim 76 duizend incasso-opdrachten. De precieze aanpak van de fraudeurs wordt nu onderzocht, meldt een zegsvrouw van het OM. De ABN AMRO zou ‘op ingenieuze wijze’ zijn opgelicht voor ruim elf miljoen euro.

Behalve van incassofraude worden de broers ook verdacht van faillissementsfraude en belastingfraude. Van deze feiten wordt ook nog een derde man, van 46 jaar, verdacht. Uit controles van de Belastingdienst bleek onder meer dat buitenlands vermogen en winst is verzwegen bij het opgeven van de inkomstenbelasting.

De jongste van de broers is op Bonaire aangehouden, waar hij woonachtig is. Dat gebeurde echter niet in het strafrechtelijk onderzoek naar de fraude, maar in opdracht van de rechtbank in Zutphen. De man zou hebben verzuimd inlichtingen te geven aan zijn curator voor zijn persoonlijk faillissement. Justitie sluit meer aanhoudingen niet uit.

2013-05-29 12:19