Tweede Kamer tevreden met plannen Dekker

De Tweede Kamer steunt in grote lijnen de plannen waarmee staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) de leerlingendaling in het onderwijs wil aanpakken. Dat blijkt woensdag uit een rondgang langs verschillende partijen. Dekker wil onder meer dat kleine scholen minder geld krijgen.

Regeringspartijen VVD en PvdA stellen content te zijn met de aangekondigde maatregelen. Vooral het aanpassen van de fusietoets en het aanpassen van de financiering van basisscholen vinden de partijen een goede zaak. D66 sluit zich hierbij aan. Ook steunen ze het besluit van Dekker scholen met minder dan honderd leerlingen niet automatisch te sluiten, zoals de Onderwijsraad had aanbevolen.


Ook de ChristenUnie en de SGP zijn tevreden dat de zogeheten opheffingsnorm niet wordt opgehoogd. Wel vrezen de christelijke partijen dat kleine scholen alsnog de deuren moeten sluiten, doordat de toeslag voor kleine scholen geschrapt wordt. “Geef schoolbesturen financiële ruimte om kleine vestigingen open te houden en dwing hen niet tot fusies”, vindt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.

GroenLinks en de PVV zijn ook overwegend positief over de plannen. Wel vinden beide partijen dat als er in een dorp nog één school over is, die hoe dan ook open moet blijven.

Staatssecretaris Dekker presenteerde woensdag een pakket maatregelen waarmee hij wil voorkomen dat er meer kleine scholen ontstaan, als gevolg van het dalende aantal leerlingen. Kleine scholen lopen volgens de staatssecretaris een groter risico op omvallen. Met het aanpassen van de financiering en wegnemen van wettelijke obstakels moeten kleine scholen gestimuleerd worden te gaan samenwerken.

2013-05-29 17:09