Storm zorgt voor problemen

De storm die dinsdag over Nederland raast zorgt voor veel problemen. De brandweer in Noord-Holland en Friesland, waar het KNMI waarschuwt voor extreem weer, heeft tientallen meldingen binnengekregen. Veel daarvan gingen over omgewaaide bomen en dakschade. Ook op de weg en het spoor en voor het vliegverkeer zorgt de wind voor problemen.

Op de weg hebben vooral het vrachtverkeer en wagens met aanhangers het lastig. Zo waaiden op de A1, de A76 en de A15 vrachtwagens om. Op de A8 van Zaandam naar Amsterdam was op het knooppunt Zaandam korte tijd de verbindingsweg naar de A7 richting Zaandam afgesloten wegens omgewaaide bomen.

Verder kwam op de A12 een deel van de verlichting in een van de portalen los te hangen, volgens Rijkswaterstaat waarschijnlijk ook door de harde wind. Tussen het knooppunt Oudenrijn en De Meern werden twee rijstroken afgesloten om alles weer op zijn plek te hangen.

Treinreizigers tussen Deurne en Helmond moesten daarnaast rekening houden met een vertraging van meer dan een uur door een boom op het spoor. Tussen Den Helder en Alkmaar bedroeg de vertraging vanwege de weersomstandigheden ongeveer een kwartier en moesten treinreizigers extra overstappen.

Schiphol kampt vanwege het slechte weer rond 16.15 uur met gemiddeld een halfuur vertraging voor alle vluchten. Verder zijn tien vertrekkende en aankomende vluchten geannuleerd, vooral van en naar Groot-Brittannië, vanwege het slechte weer daar.De hulpdiensten in de regio Noord-Holland Noord hebben de handen ook vol aan de storm. In deze regio kwamen tot ongeveer 15.00 uur volgens een politiewoordvoerders ongeveer zeventig meldingen binnen. De N248 was afgesloten doordat kisten van een aanhanger de weg op waren gewaaid. In Friesland kwamen zo’n twintig meldingen binnen. Zo was daar onder meer een loods weggewaaid.

De brandweer Kennemerland kreeg zo’n twintig meldingen te verwerken. Vooral in Beverwijk ging het loos: daar waaide onder meer een boom op vier auto’s en kwamen gevelplaten van de Beverwijkse Bazaar los.

Ook attractieparken hebben last van de wind. Zo heeft De Efteling volgens Omroep Brabant drie attracties gesloten: de Python, de Pagode en het Sprookjesbos.

Rijkswaterstaat waarschuwt voor gevaarlijke rijomstandigheden door de harde wind. Weggebruikers wordt geadviseerd hun rijstijl aan te passen en actuele verkeersinformatie te volgen. De ANWB verwacht dat het verkeer in de avondspits hinder ondervindt van het extreme weer, maar voorspelt vanwege de kerstvakantie niet veel files.

Het KNMI heeft vanwege de extreme weersomstandigheden voor Noord-Holland en Friesland een zogenoemde code oranje uitgegeven. Voor de overige delen van het land geldt code geel.

03 januari 2012, 16:26
©NOVUM