André Kuipers voelt zich prima thuis in de ruimte

André Kuipers voelt zich prima thuis in de ruimte. Dat zei hij donderdagmiddag vanuit ruimtestation International Space Station (ISS) in een gesprek met het NOS Journaal. “Ik zou hier best lang kunnen wonen”, bekende hij.

De Nederlandse astronaut was aan het begin van de reis wel een beetje gedesoriënteerd. “We gebruiken alles. Het plafond, de muren. Dus soms raak je dingen kwijt”. Inmiddels is hij aan de situatie gewend. “Nu lijkt het ruimtestation vier keer zo groot.”

Kuipers en zijn collega’s brengen hun tijd onder meer door met schoonmaken, reparaties en experimenten. “Toen ik binnenkwam rook het een beetje chemisch”, zei hij. “We maken hier veel schoon. We zitten in een afgesloten ruimte. Dat betekent dat we hygiënisch te werk moeten gaan.” Nu is hij aan de geur gewend.

Kuipers zat op het moment van het gesprek aan de nachtkant van de aarde. “Ik wilde een foto maken van Nederland, maar het was een beetje bewolkt.”

De 53-jarige astronaut zit sinds 21 december in de ruimte. Hij vertrok vanaf lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Hij verblijft een kleine zes maanden in ISS.

05 januari 2012, 16:34
©NOVUM