Debat Tweede Kamer over geweld Turkije

De Tweede Kamer debatteert dinsdagmiddag nog met premier Mark Rutte (VVD) over het geweld dat wordt gebruikt tegen de protesten in Turkije. Dat gebeurt op verzoek van Pieter Omtzigt (CDA).

Omtzigt wil dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) bezwaar aantekent bij de Turkse autoriteiten over het politieoptreden tegen de demonstranten. Timmermans brengt later deze week een bezoek aan Turkije. Er zijn geen afspraken voorzien met de Turkse regering, maar Omtzigt wil de minister met een motie alsnog op andere gedachten brengen.


“Een minister van Buitenlandse Zaken die naar Turkije gaat en geen protest aantekent tegen wat gebeurt is misschien nog wel een veel groter politiek statement dan een minister die wel protesteert”, zei Omtzigt. Hij wees erop dat Timmermans het geweld al heeft veroordeeld en opriep tot een onderzoek. De bewindsman zou er goed aan doen om dat onderzoek te bepleiten bij de Turkse regering.

De CDA’er kreeg ruime steun van zijn collega’s uit de oppositie. Regeringspartijen VVD en PvdA wezen daarentegen op het reisschema van de minister. Michiel Servaes (PvdA) liet weten genoegen te nemen met een brief. Han ten Broeke (VVD) zei te vrezen dat het omgooien van het programma ten koste gaat van een bezoek aan de Nederlandse patriotmissie.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) concludeerde dat er toch behoefte is aan een kort debat. Dat wordt gehouden met Rutte, aangezien Timmermans momenteel al in het Midden-Oosten is, en minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) ook verhinderd is.

2013-06-18 15:33

Kijk hier live naar het debat in de Tweede Kamer