Utrecht bant raamprostitutie uit

De laatste raamprostituees en prostitutieboten verdwijnen deze zomer uit Utrecht. De gemeente gaat de vergunning van de laatste raamexploitant, Wegra, binnenkort intrekken. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente vrijdag gezegd.

De vergunning wordt ingetrokken vanwege een opeenstapeling van redenen over een langere periode: er is informatie over betrokkenheid bij mensenhandel, het toezicht is slecht en de openbare orde wordt verstoord. Eerder werden om dezelfde redenen vergunningen van drie andere exploitanten ingetrokken. Wegra raakt de vergunning over een week of vier kwijt, aldus de woordvoerder.

Door de beslissing verdwijnen 98 werkplekken op de boten aan het Zandpad.

Ook gaan zeventien werkruimten aan de Hardebollenstraat, in het centrum van de stad, op slot. Wegra kan nog bezwaar aantekenen tegen de beslissing.

De gemeente laat in een verklaring weten samen met het Openbaar Ministerie en de politie te willen kijken naar de toekomst van raamprostitutie in de stad. De gemeente hoopt op korte termijn tot een vorm van raamprostitutie te komen zonder dwang en misstanden.

Wegra-directeur Cees Jobben laat in een reactie aan RTV Utrecht weten verbijsterd te zijn. Hij zegt nooit iets te hebben misdaan. “Ik ben altijd heel erg lastig voor de gemeente en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier een paar rancuneuze ambtenaren aan het werk zijn”, aldus Jobben, die zegt een gang naar de rechter te overwegen om het besluit aan te vechten.

2013-06-28 14:36