‘Hacken net zo gewoon als fietsendiefstal’

Burgers worden net zo vaak gehackt als dat hun fiets wordt gestolen. Dat staat in een brief die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag samen met het derde Cybersecuritybeeld Nederland naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De afhankelijkheid van ict neemt sterk toe en daarmee worden de potentiële gevolgen van incidenten ook groter. “Digitale spionage en cybercriminaliteit blijven de grootste bedreigingen voor overheid en bedrijfsleven”, schrijft Opstelten. “Burgers zijn bijna even vaak slachtoffer van hacken als van fietsendiefstal.”


Het gaat daarbij om spionage vanuit onder meer Rusland, China, Iran en Syrië en om criminelen die het gemunt hebben op overheden, burgers en bedrijven. Het bekendste voorbeeld van cybercriminaliteit zijn de aanvallen op banken, waarmee criminelen de afgelopen tijd diverse malen het online betalingsverkeer wisten plat te leggen.

De kwetsbaarheid van ict in Nederland blijft onverminderd hoog, blijkt uit het rapport. Na een aantal jaar van daling neemt het aantal gepubliceerde kwetsbaarheden in software weer toe. “Ook brengen clouddiensten, mobiele diensten en innovatieve apparatuur nieuwe kwetsbaarheden met zich mee”, valt te lezen in het rapport.

Het afgelopen jaar heeft verder een groei laten zien van de ‘criminele cyber dienstensector’, waardoor de toegang tot hulpmiddelen voor cybercriminelen laagdrempeliger is geworden. Burgers, overheden en bedrijven zijn regelmatig het slachtoffer van botnets en virussen.

Opstelten komt hij na de zomer met een opgefriste strategie om cybercriminaliteit te lijf kunnen gaan. “Hiermee wordt richting gegeven aan de benodigde acties om de snelle ontwikkelingen in de digitale samenleving bij te houden en continu in te kunnen spelen op de risico’s die deze met zich meebrengen.”

2013-07-03 15:30