Opstelten belooft snellere feedback na aangifte

Mensen die bij de politie aangifte doen, krijgen vanaf volgend jaar binnen twee weken te horen wat daarmee is gedaan. Een proef bij slachtoffers van woninginbraken blijkt een succes. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) breidt de regeling daarom uit, laat zijn ministerie dinsdag weten.

De politie koppelt nu steeds vaker terug aan burgers wat er is gebeurd met hun aangifte. In maart gebeurde dat in 68 procent van de gevallen, inmiddels is dat percentage opgelopen tot 85 procent.


Aan het eind van dit jaar moet bij alle aangiftes voor woninginbraak een snelle terugkoppeling plaatsvinden.

Volgens het ministerie wordt de snelle feedback van de politie sterk gewaardeerd. Uit een enquête blijkt dat het vertrouwen in de politie na de terugkoppeling is gestegen van vijftig naar 89 procent.

“Inbraak is een zeer ingrijpende misdaad. Ik acht het dan ook van groot belang dat slachtoffers gemakkelijk aangifte kunnen doen en snel van de politie horen wat er met hun aangifte is gebeurd”, stelt Opstelten in een verklaring.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek maandag dat het aantal woninginbraken vorig jaar opnieuw is gestegen. De politie kreeg in totaal 92 duizend meldingen, 2800 meer dan in 2011. Het aantal geregistreerde misdrijven over de hele linie nam af.

 

2013-07-09 12:14