Minder geboortes door bezuinigingen kinderopvang

 

Het aantal geboortes in Nederland gaat omlaag door de bezuinigingen op de kinderopvang. Doordat de zorg duurder wordt, wachten koppels vaker met het krijgen van kinderen. Dat zegt de Groningse hoogleraar sociologie Melinda Mills zaterdag in de Volkskrant.

Mills baseert zich op een uitgebreid internationaal onderzoek waaruit blijkt dat de kosten van kinderopvang een negatieve invloed heeft op het geboortecijfer. “Bezuinigingen hebben dus gevolgen voor de bevolkingsopbouw”, zegt Mills.

Door uitstel komt soms afstel of als er te lang gewacht wordt kan onvruchtbaarheid volgen. Dat kan bij sommige vrouwen tot depressies leiden, weet Mills. “Ongewilde kinderloosheid is voor velen een persoonlijk drama.” Bovendien brengt dat veel extra medische kosten met zich mee.

Nederlandse vrouwen hebben gemiddeld 1,8 kinderen. Sinds een aantal jaar stijgt het cijfer licht. Vooral hoogopgeleide tweeverdieners hebben steeds vaker gezinnen met drie kinderen.

07 januari 2012, 07:57
© Novum