‘Mogelijke hittegolf op komst’

De kans dat er op korte termijn een landelijke hittegolf aankomt, wordt steeds groter. Dat melden meteorologen van weeronline.nl donderdag. Het zou de eerste hittegolf zijn sinds juli 2006. De vereiste vijf zomerse dagen zijn tussen zondag en donderdag makkelijk te halen, maar het is nog onzeker of het ook drie keer boven de 30 wordt.

Vanaf zondag draait de wind van noord naar oost waardoor de verkoelende werking van het Noordzeewater wegvalt. Ook wordt de aangevoerde luchtsoort in zijn geheel iets warmer.


Voor een landelijke hittegolf zijn in minstens vijf zomerse dagen van boven de 25 graden nodig, gemeten in De Bilt. Drie daarvan moeten bovendien tropisch zijn met temperaturen boven de 30 graden.

De grootste hitte wordt in het zuidoosten van het land verwacht. Zo staat voor Eindhoven volgende week vier keer 30 graden op de kaart. Volgens de meteorologen wordt het echter ook op de stranden heet.

In 2006 beleefde Nederland de laatste landelijke hittegolf. Van 15 tot 30 juli was het toen boven de 25 graden. Op acht daarvan kwam het kwik boven de 30 in De Bilt. De hittegolf van 2006 was niet de langste. Die werd in 1975 neergezet met maar liefst achttien dagen.

2013-07-18 11:07