‘Vleesindustrie fraudeert met Beter Leven-vlees’

De grootste leverancier van varkensvlees in Nederland, VION, fraudeert met het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming. Dat zeggen medewerkers van het bedrijf donderdagavond in een uitzending van het VARA-programma Zembla, meldt het programma.

Vlees met een Beter Leven-kenmerk moet voldoen aan diervriendelijkheidseisen van de Dierenbescherming en is daardoor duurder dan gewoon vlees. Het wordt onder meer geleverd aan Albert Heijn, PLUS en Unilever. Medewerkers van VION verklaren volgens het programma dat dagelijks gewoon varkensvlees wordt verpakt als Beter Leven-vlees. De afnemers zouden hier niets van weten.

Als de vraag naar Beter Leven-vlees hoger is dan het aanbod, zouden leidinggevenden opdracht geven gewoon vlees bij te mengen. Dat zou dagelijks met allerlei soorten vlees gebeuren. Vroeger gaf het bedrijf soms aan niet te kunnen leveren, maar omdat het nu in zwaar weer verkeert wordt altijd aan de vraag voldaan, ook als er eigenlijk geen Beter Leven-vlees is.

Controleurs van de Dierenbescherming zouden om de tuin worden geleid.


Voordat die naar binnen gaan, moeten zij zich melden bij de receptie. Dan worden alle afdelingen ingeseind en wordt alles op orde gebracht.

De werknemers durven volgens het programma alleen anoniem hun verhaal te doen, uit vrees hun baan te verliezen. Hun verklaringen zijn onafhankelijk van elkaar opgenomen en zijn volgens het programma consistent. Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales reageert geschrokken. Hij vindt volgens het programma dat VION strafrechtelijk moet worden vervolgd.

VION stelt in een reactie aan Zembla mee te werken aan alle keuringen. Ook stelt het bedrijf dat geen beschuldigingen via de klokkenluidersregeling bij de leiding zijn gemeld. FNV-bestuurder John Klijn stelt volgens Zembla dat werknemers die op misstanden wijzen te horen krijgen dat dat hun taak niet is. “Iedereen die wat lelijks over zijn baas zegt, gaat er linksom of rechtsom uit.”

Dinsdag meldde Zembla al dat op veel consumptievlees ziekteverwekkers als de E.colibacterie zitten. De inhoud van de darmen zou bij het slachten op het karkas terechtkomen. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) riep keurmeesters die in slachthuizen misstanden tegenkomen woensdag op zich bij haar te melden. Ook kondigde ze aan in gesprek te gaan met de vee- en vleessector.

 

2013-09-05 10:14