‘HEMA misleidt klant met slagroomtaart’

Een slagroomtaart die volgens HEMA ‘ambachtelijk’ en met de ‘allerbeste ingrediënten’ is bereid maakt kans op het Gouden Windei. Dat is een prijs die consumentenorganisatie Foodwatch jaarlijks uitreikt aan de ‘grootste misleider’ als het om voedsel gaat.

De taart is genomineerd omdat die in werkelijkheid ‘aan elkaar hangt van E-nummers’. Daarnaast zijn er nog vier genomineerden. De Red Bull Energy Shot omdat de stoffen die daarin zitten een gezondheidsrisico zouden opleveren. En Natrena Stevia Kristalpoeder omdat het volgens Foodwatch voor 97 procent uit goedkoop vulmiddel bestaat.


 

Een ijsje van Unilever, de Ola Festini Peer, bevat volgens Foodwatch nog geen zeven procent van een peer, terwijl het wordt aangeprezen met ‘zoveel fruit zuig je er niet zomaar uit’. “De smaak komt in feite van suiker, citroensap en aroma”, stelt de organisatie. Albert Heijn is genomineerd met puur&eerlijk zalm in bladerdeeg. Slechts 21 procent van de zalm zou duurzaam zijn, aan de rest wordt geen eisen gesteld.

Consumenten kunnen tot en met 2 oktober stemmen. De prijs wordt een dag later uitgereikt bij het hoofdkantoor van de winnaar. Vorig jaar en het jaar daarvoor won Unilever de prijs. Vorig jaar was dat voor Bevel Pro-activ. De levensmiddelenfabrikant had beweerd dat het middel hart- en vaatziekten helpt voorkomen.

Een jaar eerder won Unilever met het Goede Start-witbrood van Blue Band vanwege de bewering ‘witbrood waar volkoren in zit’. Na een tik op de vingers van de Reclame Code Commissie werd het ‘vezelrijk wit’ genoemd.

2013-09-19 14:02