Vijftien jaar cel voor doodsteken ex-vrouw

Een 41-jarige man die zijn ex-vrouw doodstak en zijn stiefzoon mishandelde, moet vijftien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Middelburg vrijdag bepaald. De straf is gelijk aan wat het Openbaar Ministerie had geëist.

De rechtbank acht bewezen dat de man zijn 36-jarige vrouw in 2011 met een mes in een park in het Zeeuwse Nieuwdorp ombracht. De vrouw werd 24 keer gestoken en overleed kort daarna.


De verdachte en de vrouw hadden samen drie dochters, de vrouw had al een zoon uit een eerdere relatie. Nadat het stel eind 2007 ging ontstond een langdurig conflict rond de kinderen en de bezoekregeling. Tussen 2001 en 2007 zou de man zijn stiefzoon meerdere malen hebben mishandeld. In die periode dreigde hij eveneens zijn, toen nog vrouw en stiefzoon, die in 2011 16 jaar was, te vermoorden.

Verdachte gaf eerder aan zich niets meer van de moord te kunnen herinneren door een stoornis. Daar ging de rechtbank echter niet in mee, mede omdat de man weigerde mee te werken aan psychologisch en psychiatrisch onderzoek. Vanwege de vele steken die hij de vrouw toebracht in onder meer borst, buik en rug concludeerde de rechtbank dat het zijn intentie was haar te doden.

De rechtbank legde de straf op voor doodslag. De man zou geen vooropgezet plan hebben gehad zijn ex te doden, en handelde volgens de rechtbank in een opwelling. Omdat de man zijn ‘gruwelijke daad’ op klaarlichte dag en in het openbaar pleegde, achtte de rechtbank de geëiste straf van vijftien jaar cel echter alsnog passend.

2013-09-20 13:50