Amsterdam controleert basisscholen zelf

Amsterdam gaat zelf de kwaliteit van basisscholen in de stad controleren. De gemeente en de schoolbesturen richten een onafhankelijk bureau op dat de scholen adviezen geeft over hoe het beter kan. Dat heeft het gemeentebestuur maandag bekendgemaakt. De gemeente spreekt van een ‘unieke stap in Nederland’.

Het bureau is een aanvulling op de Inspectie van het Onderwijs, die toezicht houdt op de kwaliteit van het onderwijs. De inspectie kijkt volgens de gemeente minder intensief naar wat er in de klas gebeurt en adviseert scholen niet bij verbeterplannen.


Het kwaliteitsbureau wil ‘dieper graven’.

Experts van het bureau, dat voor 75 procent wordt gefinancierd door de gemeente, gaan in vier jaar tijd de ruim tweehonderd basisscholen in de hoofdstad beoordelen. Ze starten in het nieuwe jaar. Indien nodig wordt een verbeterplan opgesteld, dat binnen een jaar vruchten moet afwerpen.

De gemeente is al langer bezig met het opkrikken van de kwaliteit van het onderwijs. Amsterdam telde in 2008 33 zwakke of zeer zwakke basisscholen. De afgelopen jaren is dat aantal teruggebracht naar vijf. Met het nieuwe bureau willen de schoolbesturen en de gemeente die resultaten ‘borgen en continueren’.

 

2013-10-07 10:06