Kwaliteit vijftig opleidingen niet goed genoeg

Bijna vijftig opleidingen in het hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs zijn sinds 2010 op de vingers getikt door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag na berichtgeving hierover in Trouw. De opleidingen hebben allemaal een of twee jaar de tijd gekregen om orde op zaken te stellen.


Elf zijn na herbeoordeling inmiddels alsnog goed bevonden.

Het gaat om 38 opleidingen van door de overheid gefinancierde hogescholen en universiteiten en tien opleidingen die door een particuliere instelling worden aangeboden. De scripties waren er matig of zelfs onvoldoende, er werden ‘genadezesjes’ gegeven en studenten wisten soms niet hoe ze onderzoek moesten doen.

Trouw noemt het opvallend dat er niet alleen kritiek is op hbo-opleidingen. Ook universitaire studies, waarop doorgaans weinig kritiek is, werden op de vingers getikt. “Daar moeten ze aan wennen. Men vindt dat niet leuk”, aldus NVAO-voorzitter Anne Flierman in de krant. “In een aantal gevallen dachten ze misschien te gemakkelijk dat het wel goed zat.”

Dat er meer opleidingen onder vuur komen te liggen, komt door een wetswijziging uit 2011. Beoordelingscommissies mogen opleidingen sindsdien een herkansing geven. In het oude systeem konden opleidingen alleen slagen of zakken. Scholen werd toen vaak een hand boven het hoofd gehouden.

 

2013-10-25 10:03