Joran van der Sloot bekent schuld

 

Joran van der Sloot heeft woensdag voor een Peruaanse echtbank verklaard Stephany Flores te hebben vermoord en haar later te hebben beroofd. Hiermee heeft hij ingestemd met de aanklacht van justitie, die dertig jaar cel tegen hem eist. Het vonnis wordt vrijdag om 16.00 uur Nederlandse tijd geveld.

Van der Sloot maakte een kalme indruk, maar zijn bekentenis en spijtbetuiging waren voor de samengekomen pers slecht te verstaan. Hij zei zich ‘erg slecht’ te voelen over zijn daad.

Zijn advocaat José Jiménez Navarro riep de rechters op rekening te houden met de omstandigheden van Van der Sloot, zoals de media-aandacht die er rond zijn persoon is geweest. De raadsman sprak de wens uit dat de rechters hier rekening mee houden als ze zich beraden over de strafvermindering waar Van der Sloot door zijn bekentenis voor in aanmerking komt.

Hoe hoog deze aftrek is, is aan de drie vrouwelijke rechters die de zaak behandelen. De aftrek kan beperkt zijn als de rechters de nadruk leggen op de ‘wrede’ manier waarop Flores is omgebracht, zoals in de aanklacht staat. De rechters hebben echter ook de mogelijkheid vele jaren van de straf af te halen.

De Peruaanse wet schrijft voor dat als een verdachte aan het begin van het proces bekent, de rechters binnen 48 uur met een vonnis moeten komen. Van der Sloot zinspeelde vrijdag op de eerste zittingsdag al op een bekentenis. Alleen zei hij toen het niet eens te zijn met bepaalde belastende details uit de aanklacht. Deze heeft hij nu toch geaccepteerd.

Flores en Van der Sloot brachten de avond van 29 op 30 mei 2010 samen door in het casino Atlantic City in de Peruaanse hoofdstad Lima. Hij doodde haar die nacht in zijn hotelkamer.

11 januari 2012, 17:16
©NOVUM