PvdA ziet geen heil in oprekken kinderpardon

Er zitten grenzen aan het kinderpardon. Het is aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om een besluit te nemen over schrijnende gevallen die net buiten de boot vallen, zoals de 8-jarige Dennis. Dat zei Tweede Kamerlid Marit Maij (PvdA) woensdag tijdens het debat over de justitiebegroting.


 “Ja het is heel vervelend, er zijn altijd grensgevallen”, zei Maij. Maar het oprekken van de grenzen is geen oplossing. “Bij de volgende grens ontstaat weer een volgend grensgeval.” Bij de totstandkoming van het kinderpardon is heel duidelijk aangegeven wat de criteria zijn, zei Maij.

De oppositiepartijen ChristenUnie en SP vroegen Maij een reactie op het pleidooi van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Kinderombudsman Marc Dullaert om het kinderpardon ruimhartiger uit te voeren. Zij vinden dat Teeven nu in strijd met de ‘geest van het kinderpardon’ handelt door Dennis en driehonderd andere kinderen geen verblijfsvergunning te geven, omdat ze niet aan alle voorwaarden voldoen.

Maij schoof de kwestie door naar Teeven. Hij kan met zijn discretionaire bevoegdheid alsnog besluiten om schrijnende gevallen alsnog een verblijfsvergunning te geven. Coalitiepartner Malik Azmani van de VVD wilde woensdag überhaupt niet reageren op de kwestie en zei dat hij het debat over het kinderpardon niet wilde overdoen.

 

2013-11-20 16:40