RIVM: e-sigaret geen onschuldig alternatief

Elektronische sigaretten bevatten giftige en kankerverwekkende stoffen en zijn verslavend. Gebruikers kunnen last krijgen van mond- en keelirritatie, duizeligheid en misselijkheid. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Veel mensen denken volgens het RIVM ten onrechte dat e-sigaretten een onschuldig alternatief zijn voor een gewone sigaret. Ze weten niet dat ze schadelijk zijn of denken dat ze niet gevaarlijk zijn.

Volgens het instituut is nog veel onduidelijk over de bijwerkingen van elektronische sigaretten. Wel is duidelijk dat uitgeademde lucht schadelijke stoffen bevat. Het RIVM adviseert de sigaretten daarom niet te gebruiken in de buurt van kinderen. Zwangere vrouwen zouden ze ook niet moeten roken vanwege de nicotine die erin zit.

Het RIVM maakt zich onder meer zorgen om het feit dat er geen regelgeving is voor de fabricage, kwaliteitscontrole en verkoop van en reclame voor e-sigaretten. Ook is het instituut bang dat ex-rokers weer gaan roken. Jongeren zouden kunnen worden aangezet met roken te beginnen.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), die om het onderzoek had gevraagd, zegt de waarschuwingen serieus te nemen en gaat maatregelen treffen. Hij denkt aan stappen op het gebied van reclame, kwaliteit en etikettering, zegt hij donderdag in het AD.

2013-11-28 09:08