Geen boete meer voor verloren paspoort

 

Mensen die hun paspoort verliezen bij bijvoorbeeld diefstal of brand worden niet meer beboet. De vermissingskosten die door sommige gemeentes in rekening worden gebracht kunnen oplopen tot tientallen euro’s maar worden afgeschaft. Dat bevestigt een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).

De minister vindt het niet eerlijk dat mensen die zijn beroofd of hun paspoort bij brand verliezen extra op kosten worden gejaagd. In de praktijk zijn er nu al gemeentes die geen vermissingskosten rekenen, maar Spies wil dat nu overal afschaffen.

Een voorstel voor wijziging van de Paspoortwet moet nog voor de zomer naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

In de wetswijziging wordt ook de status van de Nederlandse identiteitskaart aangepast. Door de bepaling dat het een reisdocument is te schrappen, moet de Europese verplichting om vingerafdrukken aan de id-kaart te koppelen worden omzeild.

14 januari 2012, 10:45
© Demet NU