Commissie bekijkt hacken internetfora door AIVD

De commissie die toezicht houdt op het werk van de AIVD bestudeert of de inlichtingendienst wel ongericht internetfora mag hacken. Dat heeft Bert van Delden, voorzitter van die commissie, zaterdag verklaard tegenover Nieuwsuur. De AIVD zelf en het ministerie van Binnenlandse Zaken geloven in hun recht te staan.

CTIVD-voorzitter Van Delden reageert daarmee op berichtgeving door NRC Handelsblad dat de AIVD illegaal inbreekt op internetfora. Dat zulke praktijken onwettig zijn wordt onder meer beweerd door een aantal hoogleraren. De toezichthouder van de AIVD kan het illegale karakter bevestigen noch ontkrachten.

Van Delden zegt dat het hacken van internetfora onder bepaalde voorwaarden is toegestaan. Wel moet op de juiste manier toestemming worden gegeven, moet de handelwijze van de inlichtingendienst proportioneel zijn en moet de staatsveiligheid in het geding zijn.

Als op een internetforum ook goedwillende gebruikers zitten, is het maar de vraag of de AIVD mag inbreken om de gegevens van alle gebruikers te bemachtigen, zegt Van Delden. “Precies daar richt zich nu het onderzoek op en daarop loopt de CTIVD nu niet vooruit.”

Het onderzoek naar de activiteiten van de AIVD op sociale media werd begin oktober aangekondigd. De commissie denkt het onderzoek in de eerste helft van volgend jaar te hebben afgerond.