Russische diplomaat Borodin weg uit Nederland

De omstreden Russische diplomaat Dmitri Borodin heeft Nederland verlaten. In een tweet zegt hij zondagavond dat zijn vertrek ‘niet geheel uit eigen beweging’ is. De tweede man van de Russische ambassade werd vorige maand in Den Haag, hoewel hij diplomatieke onschendbaarheid genoot, opgepakt voor mishandeling van zijn kinderen. Dat leidde tot een diplomatieke rel.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt zondagavond in een reactie dat Borodin weg is. Een woordvoerder kan niets zeggen over het waarom, en over of de diplomaat op aandrang van Nederland of Rusland terug naar Moskou moest.

Borodin, die eerder op Twitter sneerde naar de Haagse politie, zegt geen problemen te hebben met het Nederlandse volk. “Ik laat daar veel vrienden achter.” Wel zegt hij vragen te hebben over degenen die pretenderen ‘moreel superieur te zijn’ en over hem denken te mogen oordelen.

De rel in nasleep van Borodins arrestatie droeg bij aan de bekoelde relatie tussen Nederland en Rusland. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) moest zijn excuses aanbieden wegens het schenden van het Verdrag van Wenen, waarin diplomatieke onschendbaarheid is vastgelegd.

2013-12-01 20:01