Vleesbedrijf erkent fraude met biologisch vlees

Encebe Vleeswaren heeft in de zomer vorig jaar varkensvlees ten onrechte verkocht als biologische ham. Volgens het bedrijf gaat het om een eenmalig incident, waarbij elfduizend kilo vlees onterecht als biologisch over de toonbank ging. De zaak werd aan de kaak gesteld door klokkenluiders. Encebe Vleeswaren is onderdeel van het Boxtelse bedrijf Vion.

Het vlees werd onder meer door supermarkten verkocht. Encebe laat weten de onrechtmatige productbenaming te betreuren en dat de afnemers van het bewuste varkensvlees direct zijn geïnformeerd. Het bedrijf biedt tevens zijn excuses aan.

De klokkenluiders lieten eerder aan Omroep Brabant weten dat de leidinggevende opdracht voor de praktijken had gegeven omdat het financieel slecht ging met het bedrijf. Maar volgens Encebe bestaat er in de zomer juist een overschot aan biologische hammen en speelde financiën geen rol in de fraudezaak.

De leidinggevende die ten tijde van het incident verantwoordelijk was, is inmiddels ‘in goed overleg’ opgestapt. Het bedrijf benadrukt dat het vertrek los staat van het incident.

Vleesverwerker Vion raakte eerder in opspraak nadat medewerkers in tv-programma Zembla spraken over grootschalige fraude. Het bedrijf zou regulier varkensvlees verkopen als Beter Leven-vlees. Na een onderzoek onder leiding van oud-minister Hans Alders bleken de beschuldigingen onterecht. Er wordt juist veel biologisch varkensvlees als normaal vlees verkocht wegens overproductie.

2013-12-06 13:46